Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická v Českých Budějovicích otevřela před dvěma lety ve Strakonicích detašované pracoviště. Připravuje studenty v maturitním oboru k výkonu povolání praktické sestry. Letos škola zaznamenala zvýšený zájem o studium. Přímo do školy v Českých Budějovicích se na obor praktická sestra hlásí 214 zájemců. Škola bude otevírat 2 třídy, přijme tedy 60 studentů. Detašované pracoviště má škola ještě v Prachaticích a Strakonicích. Strakonická třída bude mít 25 studentů a přihlášku ke studii si podalo 35 zájemců, o 9 víc než loni. Ve Strakonicích má škola přímo v areálu nemocnice k dispozici odbornou učebnu.
Vzdělávací program připravuje žáky pro práci středních zdravotnických pracovníků, kteří budou poskytovat ošetřovatelskou péči. Žáci jsou vedeni k pečlivosti a odpovědnosti za kvalitu své práce. Důraz je kladen na výchovu žáků k péči o vlastní zdraví a k vědomí závažnosti prevence nemocí. Součástí odborného vzdělání je praktická výuka, která probíhá jak v odborných učebnách školy, tak v Nemocnici Strakonice, a.s. Zájem studentů o obor praktická sestra těší ředitele nemocnice MUDr., Bc. Tomáše Fialu, MBA. „Studentky ze strakonické zdravotnické školy k nám do nemocnice docházejí na odbornou praxi. V rámci možností nám pomáhají i teď v době covidu, která jen potvrdila, že studium zdravotnických oborů má smysl. Pokud se po maturitě rozhodnou zůstat ve strakonické nemocnici, budou u nás mít dveře otevřené,“ řekl Fiala.
Absolvent se uplatní v různých zdravotnických zařízeních lůžkového i ambulantního typu, např. na různých odděleních nemocnic, na poliklinikách, v lékařských nebo ošetřovatelských centrech, v ordinacích praktických nebo odborných lékařů, v domácí péči i v zařízeních sociální péče. Absolvent se může dále vzdělávat na vysokých nebo vyšších školách.

PŘIPRAVENI POMOCI

Strakonická nemocnice disponuje řadou zdravotnických pracovišť, kde Vám odborníci pomohou řešit Vaše zdravotní problémy. Některá pracoviště mají nadregionální charakter. Současně úzce spolupracujeme s řadou zdravotnických pracovišť, které poskytují superspecializovanou péči.

Go to top