Operační sály strakonické nemocnice prošly modernizací vzduchotechniky. Ta je stěžejní pro vytvoření kvalitního operačního prostředí. Vzduchotechnické zařízení zajišťuje na sálech přesně definované mikroklima s koncovou filtrací přiváděného vzduchu (HEPA filtry). Součástí modernizace byly i stavební úpravy, vytvoření nových prostupů stěnami a stropy, vybudování nových rozvodů vzduchotechnického potrubí a nová jednotka vzduchotechniky na střeše pavilonu operačních oborů Nemocnice Strakonice, a.s.
Nemocnice Strakonice, a.s. disponuje třemi aseptickými a jedním septickým sálem. Centrální rekuperační jednotka s přívodními komorami dokáže zajistit pro každý sál požadovanou teplotu, vlhkost i tlakové poměry. „Operační sály jsou tak vybavené moderní vzduchotechnikou. Stavební práce probíhaly ve dvou etapách, aby nedošlo k úplnému zastavení operativy. V první etapě se rekonstruovaly sály A a B, v druhé sál C a D. Rekonstrukce probíhala za plného provozu i přes vánoční svátky,“ uvedl ředitel Nemocnice Strakonice, a.s. Tomáš Fiala.
Postup prací byl konzultován s personálem centrálních operačních sálů a koordinován podle aktuální situace na sálech. Etapizace realizace projektu probíhala po schválení stavebním úřadem ve Strakonicích. „Pandemie COVID-19 a s tím spojené omezení operativy pouze na akutní případy nám průběh výstavby i situaci na sálech usnadnila,“ dodal Fiala.
Projekt je součástí energetické koncepce “Zabezpečení krizového řízení a snížení provozních nákladů Nemocnice Strakonice, a.s.“. Modernizace vzduchotechniky vyšla na více než 20 milionů korun a byla spolufinancována z vlastních zdrojů Nemocnice Strakonice a.s., Jihočeským krajem, z prostředků z Operačního programu Životní prostředí a Státního fondu životního prostředí ČR. Práce na modernizaci začaly 23. prosince 2020 a skončily kolaudací, která byla schválena v květnu.

PŘIPRAVENI POMOCI

Strakonická nemocnice disponuje řadou zdravotnických pracovišť, kde Vám odborníci pomohou řešit Vaše zdravotní problémy. Některá pracoviště mají nadregionální charakter. Současně úzce spolupracujeme s řadou zdravotnických pracovišť, které poskytují superspecializovanou péči.

Go to top