V roce 2023 se narodilo v ČR zhruba o 10% méně dětí, než v roce 2022. Strakonická porodnice pokles nezaznamenala. V roce 2023 se v ní narodilo 563 dětí, o rok dříve to bylo jen o pět dětí více. Vyhledávají ji i rodičky z okolních regionů. Empatický personál umí ženy provést těhotenstvím, porodem i péčí o miminko v prvních měsících života, a to vše v moderním a přívětivém prostředí.
Strakonická porodnice každoročně své služby pro rodičky zlepšuje a obohacuje řadou novinek. Loni to bylo například zavedení možnosti přítomnosti otce u porodu císařským řezem. „K dalším novinám patří rozšíření metod, které ulevují od porodních bolestí, o čistě přírodní bylinnou napářku. V průběhu těhotenství i po něm nabízí porodnice ženám nově také šátkování, které zpevňuje břišní stěnu, zmírňuje bolesti zad a kyčlí a podporuje správnou polohu dítěte,“ vyjmenovává některé novinky vrchní sestra Daniela Valentová.
Nastávající matky si ve Strakonicích také chválí skupinové i individuální předporodní kurzy, kde se dozví, kdy vyrazit do porodnice, co si s sebou vzít, jak se na porod fyzicky i psychicky připravit, jak manipulovat s novorozencem a porodnici samozřejmě také navštíví. Vyhledávané jsou i lekce plavání pro těhotné.
Porodem péče o ženu a její dítě ve strakonické nemocnici nekončí. Zdravotní sestry a laktační poradkyně ženám pomáhají s péčí o novorozence. Plačtivá děťátka pomohou zklidnit ve speciálním měkkém polštáři tzv. hnízdečku. Všechny děti navíc dostávají háčkovanou chobotnici, jejíž chapadla jim evokují pupečník a tím přispívá ke zklidnění. I po propuštění z nemocnice mohou maminky využít pomoc personálu porodnice. Nejčastěji využívají infolinku kojení a odbornou péči porodní asistentky v domácím prostředí.
Zvyšování kvality péče a spokojenost rodiček je pro strakonickou porodnici prioritou. Lékaři i sestry sledují vývoj oboru a snaží se budoucím matkám naslouchat a být jim oporou. „Nedávno mi jedna maminka po třetím porodu v naší porodnici řekla, že se díky podpoře personálu cítila jako na dovolené. Myslím, že větší pochvalu lékařům a sestrám vyseknout nemohla,“ ocenil kvality personálu porodnice ředitel strakonické nemocnice Tomáš Fiala.

PŘIPRAVENI POMOCI

Strakonická nemocnice disponuje řadou zdravotnických pracovišť, kde Vám odborníci pomohou řešit Vaše zdravotní problémy. Některá pracoviště mají nadregionální charakter. Současně úzce spolupracujeme s řadou zdravotnických pracovišť, které poskytují superspecializovanou péči.

Go to top