Ve středu 25. května zavítala do Nemocnice Strakonice zvláštní dámská optimistická delegace. Osm Zdravotních klaunek přineslo radost, humor a smích do míst, kde se jich obvykle výrazně nedostává – na oddělení následné péče. Stalo se tak v rámci takzvaného Turné plného smíchu, při němž Zdravotní klauni navštěvují zařízení, kde nevystupují pravidelně.

Návštěvy u seniorů se od těch všeobecně známějších, na dětských odděleních, liší. Klauni nechodí v doktorských pláštích, ale kostýmech často inspirovaných dobovou módou, folklórem apod. Mají i jiná klaunská jména. „Zdravotní klauni zde spíš vypadají jako staří známí, kteří jsou pojítkem s okolním světem. Senioři si s nimi můžou zavzpomínat, zazpívat si oblíbenou písničku, popovídat, zatančit a samozřejmě se zasmát,“ říká Irena Dubail, umělecká garantka programu Humor pro dříve narozené, která se na klauniády pro seniory specializuje, a dodává: „Klademe důraz na vyvolávání příjemných vzpomínek a na aktivizaci, i kdyby to mělo být ʼjenʼ poklepávání nohou v rytmu písničky.“

Práci Zdravotních klaunů se seniorními pacienty oceňuje i sociální pracovnice Mgr. Petra Hoblová. „Po dvou covidových letech velmi omezených možností setkávání si jakékoli vybočení z každodennosti užívají jak pacienti, tak personál,“ říká a zdůrazňuje pozitivní přínos návštěvy Zdravotních klaunů na oddělená následné péče strakonické nemocnice: „Pacientka, která většinou nemá moc náladu ani na povídání, si se Zdravotními klauny pobrukovala písničky. Také sestřičky si s klauny zazpívaly a jejich krok získal taneční lehkost."

Zařízením pro seniory se organizace Zdravotní klaun věnuje od roku 2008, v současné době pravidelně navštěvuje 10 geriatrických zařízení. Specializuje se také na klienty se specifickými potřebami, včetně osob s Alzheimerovým onemocněním. Navzdory jejich onemocnění jsou klauni stále v kontaktu především s člověkem a jeho životním příběhem, jeho vzpomínkami a jeho duší.

Zdravotní klaun je dobročinná organizace s národní a mezinárodní působností, která od roku 2001 pomáhá dětským i geriatrickým pacientům procházet procesem léčby s úsměvem. V ČR působí 93 profesionálních Zdravotních klaunů, kteří pravidelně navštěvují 63 nemocnic, 10 domovů pro seniory a jeden hospic. Jejich posláním je tvořit uvolněné prostředí nejen ve zdravotnických zařízeních, přinášet radost a dobrou náladu na místa, kde se jich příliš nedostává. Chtějí odbourávat nejen stres pacientů, ale i jejich rodičů a příbuzných. Snaží se zkvalitňovat seniorům podzim života v domovech a v neposlední řadě těšit a vyvést ze stereotypu i zdravotnický personál.

 

PŘIPRAVENI POMOCI

Strakonická nemocnice disponuje řadou zdravotnických pracovišť, kde Vám odborníci pomohou řešit Vaše zdravotní problémy. Některá pracoviště mají nadregionální charakter. Současně úzce spolupracujeme s řadou zdravotnických pracovišť, které poskytují superspecializovanou péči.

Go to top