K dobrovolnické pomoci v očkovacím centrum vyzvalo své studenty už v únoru vedení Gymnázia Strakonice. Přihlásilo se jich osmnáct. Více než polovina z nich od začátku provozu v OČKU pomáhá velmi intenzivně. Někteří do konce dubna odsloužili 80 hodin. 

Dobrovolníci pomáhají v OČKU na třech místech – na vstupu při vyplňování informovaného souhlasu s očkováním, při registraci očkovaného a v čekárně při vydávání pozvánky na přeočkování nebo certifikátu o dokončeném očkování. „Chtěla jsem mezi lidi. Nebavilo mě sedět doma u počítače, absolvovat distanční výuku, napsat úkoly a dál nic,“ vysvětluje své důvody pro práci v OČKU studentka třetího ročníku Viktorie Bláhová. „Brala jsem to jako příležitost naučit se něco nového, dostat se mezi lidi,“ dodává další gymnazistka Linda Zralá. 

Obě si pochvalují i spolupráci s ostatními dobrovolníky. „Jsou tu lidé různých profesí, různě staří, všichni jsou skvělí. Pomáháme si. Někteří do toho šli třeba i na úkor svého pohodlí,“ říká Viktorie Bláhová a Linda Zralá dodává, že ji práce v OČKU baví čím dál tím víc. „Měla jsem asi 11 nebo 12 služeb. Přesně si to nepamatuju, ale vždycky se sem těším.“ 

„Před Velikonocemi nám jedna paní přinesla ozdobená vajíčka,“ poukazuje Linda Zralá na fakt, že i většina klientů chodí do centra dobře naladěná a na očkování se těší. Někdy jsou klienti trochu netrpěliví, někteří nechtějí po očkování 15 - 20 minut čekat. „Všechno se ale většinou dá domluvit a vyřešit,“ uzavírá dobrovolnice Viktorie Bláhová.