Z tisku (MF Dnes, 14. 12. 2019): 

České nemocnice ozbrojují po masakru v Ostravě své zaměstnance. Ze strachu, že se bude podobná střelba opakovat u nich, a i kvůli rostoucí agresivitě pacientů vybavují své dosud neozbrojené ostrahy alespoň teleskopickými obušky, pepřovými spreji nebo elektrickými paralyzéry.

V nemocnicích, kde zatím strážným žádné takové „zbraně“ nedovolují, si je zaměstnanci i přes zákaz pořizují sami.

Kdyby člen pořádkové služby sloužil v nemocnici ve Strakonicích, byl by patrně spokojený.

Zdejší pořádková služba nosí „zbraně“ legálně. „Pepřový sprej, neprůřezné rukavice, teleskopický obušek a paralyzér. Rozhodli jsme se zaměstnance takto vybavit po měsíc starém incidentu na plicním oddělení. Zároveň jsme dvanáct našich lidí poslali na teoretický a praktický výcvik sebeobrany,“ popisuje ředitel nemocnice Tomáš Fiala.

Jen pro dokreslení – před měsícem chtěl právě v této nemocnici v pokoji pro sanitáře přespat cizí třicetiletý muž. Když jej sestřička vykázala, vyšel s nožem v ruce a vyhrožoval, že ji i člena ochranky zabije. Před dvěma měsíci tu zase pacient chtěl sestru vyhodit z okna pokoje.

Strach nemocnic z agresivních útočníků je přitom oprávněný. Podle nejnovějšího průzkumu Aesculap Academie Jaroslava Pekary mezi tisícovkou lékařů, záchranářů či zdravotníků se devadesát procent z nich setkalo s výhrůžkami pacientů, nadávkami či bylo fyzicky napadeno. Přesně 23 procent zdravotníků útok pacienta, po kterém skončili zraněni, zažilo.

Kurzy sebeobrany
A i proto se zdravotníci či celé nemocnice hlásí do kurzů sebeobrany a chtějí naučit své zaměstnance, jak se před útočníky bránit.

„O takovou instruktáž stojí čím dál více nemocnic, po události v Ostravě máme i zájemce, kteří chtějí kurz, jak se chovat v případě, že v nemocnici bude šílený střelec, jak se zabarikádovat, kde skrýt a co vlastně dělat. Nácvik takové situace je strašně důležitý, stejně jako výcvik ochranky,“ vypráví zkušený kriminalista Stanislav Kazbunda, který je lektorem odborných předmětů na policejní akademii a ve školách organizuje praktické ukázky, kdy vtrhne do třídy a mezi dětmi začne střílet.

Praktický nácvik, jak se chovat v nebezpečných situacích, v příštím roce čeká například 300 zaměstnanců Fakultní nemocnice Brno, která je v Česku druhou největší. Sedm desítek jejích pracovníků už toto školení podstoupilo v letošním roce.

„Týká se to hlavně zaměstnanců exponovaných pracovišť. Tedy vrátnice, příjmových pracovišť a ambulance,“ vyjmenoval mluvčí brněnské nemocnice Pavel Žára.

Další nemocnice – jako například plzeňská fakultní nebo špitál ve Frýdku-Místku, instalují po chodbách desítky kamer, vstupy do jednotlivých místností pro personál budou jen přes čipy a instalují i takzvaná SOS tlačítka, po jejichž zmačknutí okamžitě přiběhne ochranka. Fakultní Nemocnice Na Bulovce v Praze zase zavádí osobní alarmy. „Podobají se pageru, jsou velmi hlasité a propojené s bezpečností nemocnice. Náš areál je velmi rozlehlý, takže pracovníků bezpečnostní služby je u nás více než v jiných nemocnicích. Navíc je tu pobočka Drop Inu a také protialkoholní záchytná stanice,“ vysvětluje mluvčí Nemocnice Na Bulovce Simona Krautová.

Zvýšená policejní ostraha

S narůstající agresivitou ze strany pacientů se setkávají také v nemocnici v Uherském Hradišti. „Zejména na akutních příjmech a v pohotovostních ambulancích. Často jsou tyto projevy spojeny s faktem, že se jedná o pacienty pod vlivem alkoholu nebo drog. Naši zdravotníci jsou proškolení a vědí, jak mají postupovat, aby chránili pacienty a sebe. Musím bohužel konstatovat, že meziročně agresivita pacientů opravdu výrazně stoupá,“ zhodnotil ředitel nemocnice Petr Sládek.

Areál momentálně hlídají policisté. Nemocnice, které ve čtvrtek někdo anonymně vyhrožoval, že by se v ní mohl stát podobný útok jako v úterý v Ostravě, se na dočasné aktivnější ostraze s policisty dohodla už začátkem týdne právě po zmíněném úterním incidentu. „Upřesňovat, jak dlouho a v jakém rozsahu budou tato opatření platit, není asi v tuto chvíli z bezpečnostních důvodů žádoucí,“ dodal Sládek.

Kontrola jako na letištích?

Střelba v Ostravě zároveň otevřela otázku, jestli by nemocnice neměly být zabezpečené podobně jako letiště. Ředitelé zdravotnických zařízení i ministr Adam Vojtěch (za ANO) to však považují za nereálné. „V tak velkém provozu, jaký se odehrává ve všech nemocnicích a poliklinikách, si nedokážu představit, že by byly u vchodu umístěny rámy a rentgeny a každému se prohlížely osobní věci,“ řekl pro Českou televizi Vojtěch.

„Nemocnice je rozsáhlý areál a samozřejmě se do něj můžete dostat třeba přes plot. Například rámy jako mají letiště nebo velké stadiony, to není pro nás. Něco takového si tady neumím představit,“ dodal k tomu ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Jiří Havrlant.

PŘIPRAVENI POMOCI

Strakonická nemocnice disponuje řadou zdravotnických pracovišť, kde Vám odborníci pomohou řešit Vaše zdravotní problémy. Některá pracoviště mají nadregionální charakter. Současně úzce spolupracujeme s řadou zdravotnických pracovišť, které poskytují superspecializovanou péči.

Go to top